Tentavecka: 6 Tips Som Hjälper Dig Med Plugget.

 height=
Det är mitten av februari and you know what that means: tentavecka för de som läser 7,5 HP-kurser i helfart! Bring it on! Göteborgs Universitets bibliotek är knökfulla och du får nästan slåss för att få tag på en bra plats på balkong 3 på ekonomiska biblioteket. Stressen är hög under denna veckan och planeringen är superviktig!
 
Här är mina bästa tips för att få ut bästa möjliga plugget av tentaveckan!
 
1. Location, location, location.
Var pluggar du bäst? Personligen har jag empirisk grundad fakta på att jag pluggar bäst när jag sitter på ekonomiska biblioteket på Handels. Det är luftigt, tyst, ljust och inga distraktioner. Så fort jag försöker plugga hemma så är det alltid någonting jag måste baaara hinna med innan jag ska plugga. Typ se ett till avsnitt av Gotham, diska, organisera mina matlådor (?!?!)... Ja ni vet, distraktioner. 
 
Var pluggar du som bäst och mest effektivt? Där ska du hänga de flesta vakna timmarna under denna veckan!
 
2. Ha koll och planera.
Har du fixat matlådorna till morgondagen? Har du med dig alla överstrykningspennor? Blyerts? Anteckningsblock? Hörlurar (om du vill ha det)? Vattenflaska? Laddaren till datorn? Se till att ha koll på allting så du inte glömmer något så det blir ett störande moment när du ska sätta dig att plugga. 
 
Har du svårt för att komma ihåg att ta med dig allt så gör en lista och sätt upp den i hallen. På så sätt måste du checka så du har med dig allt innan du går hemifrån för att plugga.
 
3. Kalorier och H20.
Ingen energi = inget plugg. Är det någon tid på året som du ska vara extra noga med vad du stoppar i dig (och i vilka mängder) då ska det vara innan och under tentaveckan. Ordentligt med bra mat och a shit load of H20. Jag har alltid med mig min vattenflaska till skolan och ser till att dricka minst två flaskor vatten om dagen när jag är på uni.
 
Oftast får man huvudvärk för att man ätit/druckit dåligt under dagen och inte för att man "pluggat för hårt". 
 
4. Let's get physical.
Att sitta ner på rumpan en hel dag och plugga är inte bra för antigen kroppen eller hjärnan. Så ska du ta en paus, gå ut för en bensträckare och få lite frisk luft på köpet. Det är så många som tar sig ut från bibblan för att ta en paus, bara för att sätta sig på bänken utanför. Rör på dig!! Sträck på dig!! På det sättet väcker du kroppen till liv igen!
 
Sedan ska du självklart, så gott du kan, fortfarande träna på som vanligt under tentaveckan. Motion är superviktigt! / hälsningar träningsfreak 
 
5. Umgås och diskutera.
Många av dina kurskamrater kommer säkert vara på uni och plugga dem med så planera in att mötas upp ett par timmar varje dag för att diskutera vad ni precis pluggat, samt umgås. Du får inte bara slappna av lite och tjöta gött utan du får även sammanfatta det du läst på med dina egna ord. Det är oftast när vi måste förklara något för någon annan som vi märker om vi kan det bra eller inte!
 
6. Ordentligt med sömn.
I cannot stress this enough. Jag kan många gånger gå och lägga mig tidigt vissa dagar även om jag inte ens har läst hälften av vad jag borde ha läst för den dagen. Det ger mig inget mervärde att stanna upp fyra timmar till när jag är så trött att ögonen nästan blöder och jag får läsa om en och samma mening fem gånger. Go. To. Bed. Och kom ikapp med pluggandet dagen efter.
 
Vill du ha mer tips om studieteknik inför tentaveckan så kan du läsa mer om det bland annat här och här.
 
Natali |
#1 - - Paula:

Lycka till!

Svar: Tack så mycket vännen!! :)
Natali

Upp