Är Det Positivt Eller Negativt Att Vara Duktig?

 height=
Duktig flick i Mad Men
 
Jag tycker språk är intressant. Eller rättare sagt så tycker jag att språkets makt är intressant. Språk för människor är ju vårt främsta sätt att kommunicera, right? Vi bygger upp vår verklighet runt språk. Vad vi pratar om, hur vi pratar om det och vem som pratar om det formar vår verklighet och vårt samhälle - hela tiden. Intressant är också hur olika språk (och kulturer) inte har samma ord för samma saker - eller vilken innebörd det finns i vissa begrepp. Ett specifikt ord jag är intresserad av är det svenska ordet "duktig". 
 
Duktig på svenska betyder mer eller mindre att man är skicklig på något, man har god förmåga. Men! Det finns också en negativ klang på duktig: exempelvis när man pratar om Duktig Flicka-syndrom. Detta betyder att en flicka tror att hennes värde är kopplat till hennes prestationer och därmed måste vara bäst eller perfekt på allt - hon måste vara duktig. Tittar man på andra språk i världen såsom engelskan så finns ingen direkt översättning på "duktig", men man brukar översätta det som competent (kompetent), good (bra), able (kvalificerad/kompetent), clever (skicklig, klipsk, smart). På grekiska, mitt andra modersmål, så finns det ingen direkt översättning alls än mer som έξυπνος [eksipnås] som betyder "smart" - och smart har ingen negativ klang what so ever. 
 
Innebörden av ord förändras hela tiden (långsamt). Ordet "duktig" har för mig vart ett väldigt jobbigt ord då jag fram tills en viss ålder älskade att få höra att jag var duktig (just på grund för att jag led av duktig flicka-syndromet, you know). Därefter började jag lära känna mig själv, bygga upp mig själv och mitt liv så jag ville ha det och blev plötsligt otroligt anti ordet "duktig". Jag ögade och läxade upp varje person som kallade mig för just duktig. Mina vänner visste hur jag kände för ordet, den dåvarande killen jag träffade visste, min familj, alla. Jag hatade ordet "duktig". Jag vill inte bli stigmatiserad med att jag var duktig. Jag var för fan en självständig, ambitiös ung kvinna som gjorde det jag ville göra och till den perfektion jag ville - jag gjorde inte det jag gjorde för att vara duktig för någon annan.
 
Det var en person som tog tag i mig och sa: "Men Natali, det är inget dåligt att vara duktig". Och han hade rätt - och har fortfarande rätt. Det är inget dåligt att vara duktig så länge du är duktig för dig själv - utan att bry dig om att få komplimanger och bekräftelse av andra runt omkring dig om att du är duktig. Säger någon att du är duktig så säg bara "tack" och ta det som att du är kompetent, skicklig, smart, kvalificerad. Begrepp där dess innebörd inte är något negativt.
 
Blivit ett så jävla ståhej med Duktig Flicka-syndromet och jag förstår varför because it is very real och många lider av det. Men att vara duktig är inte alltid något dåligt.
 
Hur känner ni för ordet duktig? Och har ni själva känt att ni måste vara "duktiga"?
 
Inspiration, Tycker till | duktig, duktig flicka, duktig flicka-syndrom, good girl, självförtroende |
Upp