En välplanerad plan för att nå dina mål

För många har höstens scheman redan satts igång. Många har satt igång skolan eller har haft sin introduktion på universiteten och högskolorna. Själv börjar mitt höstschema igång på måndag med skola, möte, jobb, inflyttning (!), etc. Denna höst kommer bli hektisk men rolig!
 
Jag är en väldigt ambitiös och målmedveten person. Jag tycker om att sätta upp mål och göra planer (så mycket det går) för att kunna nå dessa. Jag har lärt mig genom åren att överambitiösa mål är ett stort NEJ och mindre mål - som fortfarande är krävande - med inkluderade delmål är ett stort neonfärgat Las Vegas-blinkande JA. Så vad bör man ha för mål, och hur gör man en bullet proofed plan för att nå detta mål?
 
1. Brainstorma alla kategorier. Vad är det du vill göra/lära dig/se/tjäna/köpa/whatever? Var klar med att det här är verkligen något du vill - och inte bara en impulsidé efter att du sett SATC när Carrie är i Paris och franska låter sååå underbart romantiskt och du måste bara sååå lära dig språket. Nej, think it through. Ibland kan det ta en vecka att förstå att "det här är verkligen något jag vill göra", andra gånger kan det ta flera år (guilty as charged). När du förstått vad ditt mål är, så se det som att det inte finns någon återvändo.*
 
Ett tips under all stökig brainstorming som kan sluta med hjärnkollaps är att kategorisera ditt liv. Jag brukar ha två stora kategorier: Arbete (arbete, skola, idellea arbeten, projekt, etc.) och Privat (träning, relationer, mig själv, resor, shopping, etc.). Ta en i taget så ska du se vad mycket lättare det blir!
 
*Såklart finns det alltid en återvändo. Detta är ju definitivt ingenting som är written in stone, och det är definitivt ingenting som ska få dig att må dåligt när du kanske i framtiden ändrar ditt mål eller raderar det totalt. Genom att se det som att det inte finns en återvändo gör emellertid att du visualiserar dig en enstaka enkelriktad väg framåt där U-svängar inte är tillåtna. Målen kommer därmed fungera som en objektiv slutdestination längst fram i slutet av vägen.
 
2. Delmål. Okej, nu har du tagit fram ditt grande goal och helt ärligt kan det vara lite förvirrande och stressande. Hur ska jag ta mig enda bort dit? Var börjar jag ens? Målet att starta ett företag och gå med vinst andra året är ett fullt genomförbart mål - men förvirringen över var man ska börja kan göra att man gör målet större än vad det egentligen är. För att låta hjärnan att inte brinna upp som en överhettad hårddisk så ska vi bryta ner allting (jag älskar kategorier och att "bryta ner") i delmål.
 
Till exempel, om du vill klara av 20 armhävningar till nästa år, då kan du börja med att sätta 5 stycken armhävningar som mål per kvartal. Kände du hur stressen försvann? Fem armhävningar på 3 månader ska inte vara några problem! Hjärnan vill ha enkla saker att tänka på då den faktiskt är väldigt lat och inte vill börja klura ut och stressa över hur du ska kunna klara av 20 armhävningar om ett år (Jesus, vad många armhävningar, och ett år? Herre vad långt tills dess!). Så fort man tog ner siffran och perioden till tre månader då blev det emellertid lättare för hjärnan att börja jobba.
 
3. Det finns inga genvägar: work hard! Let's be honest here, det finns inga piller som gör dig smal på fyra veckor, och det finns inga piller för att du ska vakna upp efter en månad och vara världsbäst i schack. Du måste arbeta för det du vill och du måste jobba 90 % av tiden på just det här. Det handlar om att vara envis, ha hög arbetsmoral och don't take no for an answer. Det är ett fulltidsjobb där det gäller att hålla ögonen på vägen framför dig och ingen annanstans.
 
Samtidigt är det väldigt viktigt att ha en positiv men relaistisk inställning hela tiden. Kommer vissa saker vara jobbigare än andra? Ja. Kommer du ibland få tänka om och gå tillbaka några steg? Ja. Kommer allt gå exakt som du vill och enligt din tidsplan? Nej. Var beredd på att allt kan hända och att du möter detta med en positiv inställning om hur du tar dig runt det. 
 
 
 
Lycka till och kick ass!
 
Inspiration | framtid, goals, inpiration, mål, planer, success, tips | | En kommentar
Upp