Post Student eller Examen och Arbetslös - Här Är Din Tröst.

Arbetsmarknaden är hård. Trust me, I know. Jag är för tillfället arbetslös med lite uppdragsanställningar samt en timanställning. Man är i en gråzon av att få svar från potentiella arbetsgivare och massutskick av CVn. Det är inte lätt. Jag har haft några minor break downs, men mest på grund av att jag var lovad ett jobb men sedan drogs det tillbaka (sån är ju arbetsmarknaden också!).
 
Det är svårt att få in en fot på arbetsmarknaden och kickstarta sin karriär. Spelar ingen roll om man har två kandidater, är expert på franska och vart timanställd hos kungen. Jag har nu varit arbetslös i sex veckor och sökt tusentals jobb det traditionella sättet: det vill säga genom platsbanken och liknande. Men, man måste tänka utanför the box. Här är lite tips för att hålla dig motiverad...
 
Nätverka som en tok. Din mammas kusinbarn kan potentiellt veta ett ledigt jobb som skulle passa dig. Berätta för allt och alla att du är ute efter jobb och maila ut det till så många du bara kan. Var även beredd på att vara social och visa upp dig. Här är ett perfekt tillfälle att ta fram din inresäljare!
 
Och, är du som mig som är en good talker varför inte gå och knacka dörr och visa upp dig då. Stick ut ur mängden!
 
Eyes on the prize. När jag fick mitt störa break down då kändes det såhär ungefär: "jag kommer inte kunna bo i min lägenhet, jag kommer få flytta hem till mamma (ÅH VILL INTE DET FÖR FAN), jag kommer inte kunna leva det liv jag vill leva, jag komme dö ensam på en soffa". Amen typ så faktiskt. Detta är såklart bull shit och ångesten som tagit över. Att vara arbetslös är temporärt och det kommer gå över. 
 
This is real life. Min mamma fick nästan banka mitt huvud mot bordet och skrika "Såhär är det för alla, Natali, såhär ser verkligheten ut". Japp, och hon har ju rätt. Du, jag eller någon annan är inte ensam i det här och det är ingenting att skämmas för. Oavsett hur mycket rätt du gjort i livet, hur många ideella arbeten samt högskolepoäng du har så kommer verkligheten se likadan ut för dig som alla andra.
 
Tåååååålamod. Denna är jobbigast såklart. Du är nyexaminerad eller har precis tagit studenten och du är sugen på att kastas ut med alla andra vuxna i arbetsmarknadssandlådan men det går långsamt. Jag har en kompis som pluggade till jurist (för det är ju ett säkert kort - det behövs alltid jurister?!) och hon var arbetslös i fyra månader innan hon började jobba på ett av världens bästa juristbyårer. Tålamod. Namaste.
 
FYI | arbete, arbetsliv, arbetslöshet, arbetssökande |
#1 - - Frida:

Åh, så glad att jag hittat tillbaka till din bloggy! Har ju ändå varit en trogen bloggläsare sedan typ 2007... "Keep up the good work" osv!

Svar: Haha, vi två går waaay back! Kul att du hittat tillbaka :))
Natali

Upp