Sexism på Arbetsplatsen - Tänker Män Såhär "Strategiskt"?

 height
Igår var jag på en föreläsning med en stor (inter)nationell management- och HR-konsult som har arbetat med bland annat Ericsson och Saab. Hon var så sjukt inspirerande och jag lärde mig otroligt mycket matyttigt för framtida arbeten. I slutet av föreläsningen fick vi ställa frågor och då kom vi in på "kvinnligt ledarskap" och om hennes strategi som hon körde med sågs som "kvinnligt".
 
Det svaret hon gav fick mig att få ont i magen. Hon sa att hon hade fått lära sig "deras" språk för att få gehör. Hon hade fått lära sig männens språk. Därefter hade hon även lärt sig ekonomernas språk, ingenjörernas språk och teknikernas språk. Hon menade på att man måste veta vem ens målgrupp är; "jag pratar annorlunda mot er studenter än vad jag gör mot teknikerna". I get that. Men, att i vissa företag togs hon inte på allvar för att hon just var kvinna. Det är sexism. Att man måste anpassa sig till männen. Hur många män har fått anpassa sig till kvinnor? Väldigt få med tanke på att män är en majoritet i företagsstyrelser och ledningar.
 
Därefter sa hon emellertid något väldigt fint. Hon sa att man aldrig ska göra om sig själv, men däremot ska man alltid tänka på till vilka man vill nå ut till. Därmed måste man ta fram det som kommer komma fram till dem. Hon sa att "...du ska vara precis den du är - för det är då du är som starkast - men du ska också känna efter vad dem är. Det måste klaffa, det måste finnas en balans. Tappa aldrig dig själv".
 
Men jag kan inte släppa det där med sexismen. Hon beskrev själv hur hon hade fått "anpassa" sig när hon jobbade med ett förslag i EU-kommissionen och hur man behövde anpassa sig till en viss dresscode. And I get that as well. Men när hon berättade att hon hade fått fläta sitt långa blonda hår för att det inte skulle synas lika mycket och därmed inte vara en distraktion för åhörarna så att vad hon talade om faktiskt uppmärksammades, då blev jag fan förbannad. Hon sa något i stil med att "Att anpassa sig så att dem först uppfattar och uppmärksammar vad jag säger, och sen hur jag ser ut och till sist att jag är kvinna". Bara det liksom. Att hon ens tog upp att hon måste anpassa sig så att åhörarna inte blir distraherade på grund av hennes nordiska uteseende (blond och lång) och att hon är kvinna. Jag undrar verkligen hur många män tänker så. Jag vill verkligen veta.
 
Fyfan vad arg jag var efter det. Jag vet att man måste anpassa sig till olika miljöer - men ändå vara sig själv. Jag går ju själv efter "If you want to get in - you need to fit in" - men sexism har ingenting med "anpassning" att göra.
 
Tycker till | arbetsliv, feminism, hr, sexism, student |
Upp