This Week's TED: Why We Have Too Few Women Leaders

 
En gång i veckan lägger jag upp ett inspirerande och lärorikt TED-talk och skriver mina tankar om det. TED är icke-vinstdrivande, hängivet till att sprida olika inspirerande idéer i form av korta presentationer. Denna vecka ska vi snacka om hur du, som kvinna, ska ta mer plats för att få plats. Titta på klippet och läs sedan vidare!
 
Ni vet hur Beyoncé sjunger "a diva is a female version of a hustla"? Är det så? Är man en diva för att man hustlar? Eller hur man blir kallad för en bitch för att man står på sig, tar plats och uppför sig som många män gör? Sums up vårt fina samhälle, va? Anyway, det här TED-talket håller jag väldigt kärt för det är så spot fucking on. Sheryl Sandberg berättar mer eller mindre hur kvinnor ska ta mer plats för att få plats. Detta gäller självklart män också - och är ganska logiskt. Hur kvinnor tar ett, två, fem, tjugoåtta steg bakåt på grund av olika anledningar men att vi istället borde bara ha foten på gaspedalen och köra. 
 
Häromdagen så träffade jag en kompis och berättade för honom att jag har en tenta den 12e januari, dagen efter att min C-uppsats ska vara inlämnad. Han kollade på mig och frågade "Oj shit, kommer du klara av det?". Jag svarade med att jag kände mig jävligt lugn även om jag inte pluggat så mycket (läs: läst 3 av 18 kapite), men jag kommer ihåg väldigt mycket från föreläsningarna i höstas. Då kollade han på mig och sa "Haha, hybris eller?". Jag kollade tillbaka och sa dödsseriöst "Nej, jag vet bara vad jag är jävligt bra på - och detta är en av sakerna". Jag vet att jag är duktig på att plugga och jag har grym studieteknik och därför så känner jag mig så lugn inför tentan, because I got this - och då är jag ärlig med det också. Tro mig, hade jag känt att jag behövt plugga inför tentan då hade det låtit såhär istället: hfwebewfkjfae87378237832 fuck fuck fuck fuck fuck!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Är du grym and you know it, clap your hands *clap clap*. Många kvinnor är så fruktansvärt dåliga på att credda sig själva! Tacka mamma hit, tacka vännen dit, tacka bibliotekets öppettider, tacka Gud (or whatever). TACKA DIG SJÄLV! (!!) Tacka dig själv och bara dig själv. Börja med att göra det. Självklart har du fått någon minihjälp av folk runt omkring dig (vi kan fortfarande hålla oss ödmjuka) men du gjorde jobbet, du tog dig till gymmet, du pluggade som en häst, du, du, du, du och ingen annan! 
 
Sätt dig vid bordet, räck upp handen, underskatta inte din förmåga och grabba tag i möjligheterna. Ta fucking plats! En del gånger är det kvinnors egna fel att vi hänger kvar bakom männen. Ignorera all data som säger att det är ojämställt i samhället och sätt foten i gaspedalen och ta dig framåt. Stöter du på problem då krossar du det likt ett fönster! Vi kan få all hjälp vi vill utifrån, men det börjar med att vi förändrar oss själva inombords först, så kör!
 
 width=
 
TED | 2014, ted, tedx, tedxevent, tedxtalks |
Upp