This Week's TED: The Power Of Believing That You Can Improve.

En gång i veckan lägger jag upp ett inspirerande och lärorikt TED-talk och skriver mina tankar om det. TED är icke-vinstdrivande, hängivet till att sprida olika inspirerande idéer i form av korta presentationer. Denna vecka ska vi snacka om att man alltid ska tro på att man kan utvecklas och bli bättre - och därmed kommer du även utvecklas och bli just bättre! Titta på klippet (10:20 min) och läs sedan vidare!
 
Först och främst, tänk om alla världens skolsystem och utbildningar kunde se ut såhär! Tänker er vilken jäkla grym värld vi hade levt i då! Anyway, skolor har mycket att lära sig! Detta Ted Talk är så intressant för mig då jag för ett par år sedan träffade en kvinna i Grekland som sa till mig "...du vill alltid bli bättre, det märks. Du stopppar liksom inte, inget som put you down" (hon sa detta självklart på grekiska, he he). Och jag nickade med huvudet och sa att "ja, så är det väl", utan att reflektera mer över det. Och sen får jag läsa mer och mer om detta growth set hos människor och istället för fixed set och börjar verkligen förstå innebörden av det och hur otroligt viktigt det har varit för min inlärning. 
 
Men såhär har jag inte alltid tänkt. En gång i tiden var jag otroligt pressad över att jag behövde ha bra betyg på högstadiet och gymnasiet och om jag inte fick det så sög jag. Jag var inte alls bra och jag skulle aldrig få ett jobb, och jag dög inte, och jag skulle dö ensam..... typ. Detta hänger självklart ihop med självkänsla och självförtroende (som jag exempelvis skrivit om här och här!), men har självklart att göra med hur jag såg på skolan och den utbildning jag hade. Skolan satte standarden och jag behövde ha ett visst betyg för att bli godkänd och därmed vara bra. Det var så jag såg det. Oh my, hur fel man hade va... Tur att jag någonstans under min andra termin på universitetet bytte perspektiv!
 
Ansträningara och svårigheter ska inte få dig att känna dig dum, det ska få dig att känna att du lärt dig nya saker och att du utvecklas. Jag har sagt det innan (som VÄLDIGT många andra också har) men det är utanför din comfort zone magic happens. Bara för att du inte klarar något nu så betyder det inte att du suger eller inte heller någonsin kommer klara det i framtiden. Det betyder bara "inte ännu" - du får utvecklas lite mer. Sedan tycker jag även att misslyckande är det absolut bästa sättet att lära sig något (har sagt det innan).
 
Tänk dig såhär, du ska ha sluttenta på en skitsvår kurs och du har pluggat jättemycket men är ändå nervös för att inte kunna "prestera" tillräckligt bra på tentan. När kursresultatet presenteras då ser du att du blivit underkänd. När du därefter ska göra omtentan, tänk hur mycket hårdare du då pluggar och hur mycket mer kvalitativt du lär dig inför omtentan. Förmodligen lär du dig då mer än vad du hade lärt dig om du faktiskt klarat tentan på första gången. Om man faktiskt vill lära sig och ta med kunskapen till arbetslivet (och inte bara klara av tentorna så man blir klar med sin utbildning "snabbt") så kanske vi alla borde faila första tentorna?
 
Hur ser ni på ansträningar och svårigheter? Och tror ni ni har ett growth set eller ett fixed set?
 
TED | ted, ted talks, tedx, tedxevent, tedxtalks |
Upp