Studier och Time Management.

Så mycket plugg och så lite tid. Du vet att du borde sätta igång med att plugga till tentan typ när kursen har satt igång men ändå sätter du dig tre dagar innan tentatillfället och ångestpluggar dag ut och dag in. Hur. Kommer. Man. Igång.? Såhär gör jag:
 
1. Planering är A och O.
Du ska inte bara säga till dig själv "Jag ska läsa 50 sidor/dag", du ska även skriva ner det på papper och sen ska du fullfölja det. En bra studieplan inkluderar mål, delmål och vad du vill åstadkomma, etc. Ska jag till exempel läsa en kurslitteraturbok på 12 kapitel på sex dagar då blir det 2 kapitel per dag (se här hur enkel en sådan planering kan se ut). Vet jag med mig att jag ska jobba två utav de sex dagarna och kommer nog inte hinna med att läsa två kapitel de dagarna, utan kanske bara ett kapitel - ja, då läser jag tre kapitel en dag då jag inte jobbar för att ta ikapp.
 
Genom att ha det framför dig på papper så blir det inte så abstrakt som det annars är i ditt huvud. Dividerar jag 320 sidor på sex dagar då ser jag att oj shit, det är faktiskt 54 sidor per dag som måste läsas. Shit just got real liksom! När du har läst de 54 sidorna då är du också klar för dagen. Otroligt skön känsla!
 
2. Schemalägg.
Min almanacka är allt för mig. Och kalendern på min iPhone. Jag använder båda. Att ha ett schema hjälper mig att få saker gjort och i tid. Samma sak gäller att plugga. Jag planerar in när jag ska plugga och hur länge. Genom att planera in x antal timmar en onsdag eftermiddag för plugg då vet du också att det är det du ska göra - och inget annat. När du pluggat klart då är du fri igen. Sätt en starttid och sluttid. Eller som jag skrev på punkt 1: hur många kapitel (eller sidor) du måste läsa på en dag. It's work that has to be done!
 
3. Pauser är din vän.
Det låter som att jag tycker att du ska sitta flera timmar i streck och blöda ögonen ur dig... Njae, not so efficient. Du kommer trötta ut dig själv som fan. Jag brukar sätta upp små mål när det är dags att plugga. Antigen på tid eller hur många sidor eller delkapitel. Oftast kollar jag igenom det kapitlet jag ska läsa och ser exempelvis att det finns 4 delkapitel i det, då sätter jag upp målet att läsa 2 delkapitel tills jag får ta en 15 minuters paus.
 
När jag tar pausen så släpper jag plugget TOTALT. Är jag på biblioteket på Handels då går jag och köper kaffe, går på toa, ringer någon kompis för att tjöta, går en vända runt i skolan. Jag tar mig bort från pluggplatsen och kopplar bort hjärnan lite. Men obs! Högst 15 minuters pauser och inte mer!
 
Har ni något bra time management-tips när det gäller plugget att dela med er av?
 
 
Studier | Studier, gu, student, studieteknik |
#1 - - Ellen:

Vilka bra tips! Jag är sämst i världen på att lägga upp min tid...

Svar: Bara att följa en mall så blir du snart världsbäst på det! :)
Natali

Upp