Fifty Shades of Grey - Mitt Bidrag Till Debatten.

I söndags såg jag Fifty Shades of Grey på bio. Biosalongen var till 95 % fylld med excited pirr-i-magen kvinnor som förväntansfullt väntade på att få se Mr. Grey och mjukporr. Egentligen så var jag väl inte så jätteintresserad av att se filmen (The Imitation Game som går nu verkar ju såklart betydligt mycket bättre) men med tanke på den heta debatten kring böckerna och filmen så ville jag skapa mig en egen uppfattning.
 
Först och främst kan jag berätta att jag har läst böckerna. Det är förmodligen dem enda moderna fiction-böckerna jag någonsin kommer läsa (pga gillar inte skönlitteratur eller fiction - om inte det är klassiker). Första boken innehöll en massa göttigött (ni vet vad jag menar) men andra och tredje boken var mer en fördjupning av Christians och Anastasias löjliga romans (tänk er Twilight). Kan inte påstå att jag hatade böckerna - men det var verkligen inget speciellt. Med detta sagt så hade jag ju vissa förväntningar på filmen. Och nä, fyfan vad jag blev besviken. Den var så otroligt tråkig. Och seg. Och vissa saker var så löjliga att jag nästan spydde i min mun. Inte konstigt att den har fått en 4a på IMDB efter mer än 56K röster (as of today). Mer positivt var att scenografin och filmningen var snygg. Väldigt snyggt gjort faktiskt. Soundtracket var riktigt bra också. Men annars var det inget att hänga i granen, eller den borde inte ens få vara nära en gran.
 
Men låt mig nu få diskutera lite viktigare saker. Detta med att det är våldtäktstendenser och kvinnoförtryckande, osv osv osv osv. Med tanke på att jag läst både böckerna och sett filmen så kan jag säga såhär: filmen är inte enligt mig inte på något sätt kvinnoförtryckande eller tenderar inte att ge våldtäktsvibbar. Jag kan gå in på exempel om vad som händer i filmen men jag vill inte spoila för er (om ni ska se filmen), men man måste förstå the nature of this kind of sexual acitivity. Det är BDSM (Bondage & Disciplin, Dominance & Submission och Sadism & Masochism) och vissa av er läsare kommer förstå att olika personer tycker om olika saker och vill göra olika saker i sängen (eller någon annanstans) medan andra läsare inte är lika öppensinnade till att människor tycker olika - och så är det. Men, för er som vill förstå så tycker jag ni ska läsa på om BDSM. Utifrån att veta vad BDSM är och hur det fungerar så kommer ni också förstå att filmen inte är kvinnoförtryckande för att the "submissive", i detta fall Anastasia, har faktiskt mest kontroll. 
 
Men! Det jag skrev ovan handlar om filmen. Boken tycker jag emellertid är en helt åt helvete feltolkning om vad BDSM är. Det finns många konstiga saker som skrivs där (som det här) och jag tycker inte det är rätt att folk ska få uppfattningen om att BDSM är lika med misshandel, för det är det inte. Jag läste att det var någon bokaffär i USA som hade lagt upp en lapp där det stod att de kan rekommendera bättre böcker om sex än Fifty Shades of Grey då den föreslår sexuella övergrepp och emotionell misshandel. Alltså... Jag tycker det är bra att bokaffären problematiserar boken och föreslår andra böcker om sex (för sex är bra, people!!), men knowledge is power och jag tycker det är väldigt fel att folk får uppfattningen om att när någon som slår en på röven under en sexakt så är det misshandel (BDSM handlar inte om misshandel - As I said, Google it). 
 
Min reaktion till alla andras reaktioner.
 
Något jag tycker är viktigare att lägga fokus på är att en NORMAL, FUNGERANDE och HÄLSOSAM relation (kärleksrelation det vill säga) inte är så det utspelar sig i antigen boken eller filmen. Att romantisera att Christian är fifty shades of fucked up (som han själv säger) och Anastasia en klen tjej med nada självförtroende och hur de finner varandra i denna porriga process är fel, och unga tjejer och killar ska inte behöva tro att det är så verkligheten bör se ut. Assåååe, det är det som stör mig mest. Hade Anastasia varit lika framgångsrik och en superbrud som visste vad hon var värd då hade boken och filmen sett ut på ett helt annat sätt. Och ska jag gå in på en annan jävla löjlig love story som sätter ribban för hur kärlek ska se ut för yngre generationer så är det jävla Bella och Edward-grejen. Bella = klen, Edward = stark. Blä.
 
Detta är mina tankar om filmen och boken. Jag tycker det är viktigt att man först ser filmen och läser boken för att få en egen uppfattning innan man öppnar munnen och säger något som någon sa, som någon sa, som någon skrev. Skapa din egen uppfattning.
 
Har ni sett filmen, läst böckerna? Vad tyckte ni? Vad har ni för generella åsikter om denna kontroversiella bok och film?
 
Pssttt, Hittade även denna fina lilla informativa bild om skillnaden mellan BDSM och misshandel, take a look vettja.
 
Tycker till | fifty shades of grey |
#1 - - Agnes Åberg:

Hm, intressant dock så uppfattar jag både Bella & Anastasia som modiga kvinnor som vågar stå upp för sig själva. Ana speciellt, höga betyg, bra jobb (utan Christians hjälp), självständig och stark. Eller är jag helt ute och cyklar? :)

Svar: Jo, alltså att vara självständig tycker jag är en annan sak. Alltså jag tycker dem blir så klängiga när dem väl är ensamma med deras respektive man. Annars är dem ju duktiga i skolan/jobb, etc (nåja Ana bara typ). Jag tycker inte om hur dem blir när dem är med killarna. Och jag menar, hade inte Grey varit miljardär hade Ana ens varit attraherad av honom?
Men det är ju min personliga åsikt :)
Natali

#2 - - Agnes Åberg:

Alltså menar mer att Ana inte låter Christian bestämma, förutom i sexlivet då för hon attraheras av det. Står upp för vad hon vill och hjälper Christian att förstå och bearbeta sitt liv och händelser. I sista boken är han ju "normal", eller ja så pass "normal" man kan bli efter hans liv.

Alltid roligt att höra fler åsikter, det gör att man tänker om och funderar ännu en gång på vad man själv tycker :)

ps. Bra blogg! Väldigt intressanta inlägg, har letat efter en blogg som man blir inspirerad och motiverad av :D

Svar: Jo, jag förstår! Det är ju faktiskt väldigt stor skillnad mellan Ana i bok 1 och Ana i bok 3. Men jag tyckte att Ana i filmen bara var klängig, gråtig och svag och klen. Didn't like that!
Ja, men det är det jag vill! skapa diskussioner och få feedback! Alla tycker och uppmärksammar olika saker så det är OTROLIGT roligt att få input av er läsare (:

Tack så jättemycket! Blir alltid så glad när ni tycker att den inspirerar och motiverar för det är det som är syftet med bloggen :) Tack igen för grym feedback!!
Natali

Upp