Studieteknik: Var och När Pluggar Du Som Bäst?

 height=
Vi är alla olika när det gäller var och när vi pluggar som bäst. Vissa tycker om att sitta vid ett skrivbord och plugga i ett sterilt rum med inga distraktioner what so ever, medan andra gosar ner sig i sängen med kurslitteraturboken och en kopp te. Vissa pluggar som bäst under dagen och andra sitter uppe på nätterna och läser in tunga meningar. 
 
Personligen pluggar jag som bäst på ekonomiska biblioteket på Handels då det är knäpptyst, ljust och alla andra är lika fokuserade som mig (go skön pluggenergi där inne!). Jag förderar att plugga tidigt på morgonen fram tills förmiddagen, istället för att börja senare på dagen. Jag kan verkligen inte plugga i sängen eller typ i soffan, utan måste sitta på en (hård isch) stol och ett ordentligt bord. Detta har jag kommit på om mig själv.
 
Vad som är viktigt är att faktiskt komma på var och när man faktiskt pluggar som bäst. Vad som funkar bäst för en. Därefter så kör man på det - istället för att irra runt mellan sängen eller biblioteket, eller ett högljutt café bara för att kompisarna vill sitta där. It takes som time and practise innan man förstår var man känner sig mest bekväm att plugga. Var man hittar sitt lugn och sitt fokus. Så, några treviga frågor och steg att gå igenom för att besvara frågan på var och när du pluggar som bäst?
 
När - Analys av när på dygnet du pluggar som bäst.
1. När under dygnet brukar du sätta dig för att plugga?
2. Varför sätter du dig och pluggar (ex. för att du annars inte har tid, eller för att du bara känner för det, etc.)?
3. Vad känner du för känslor den tiden på dygnet när du ska börja plugga (ex. stress, bekvämlighet, lugn, fokus, etc.)?
4. Finns det andra tider du brukar plugga? I så fall när - och är detta sämre eller bättre än alternativ 1?
 
Tänk igenom detta och försök att analysera ditt beteende för att komma på när bästa tiden att plugga är för dig.
 
Var - Analys av var du brukar plugga som bäst.
1. Var brukar du plugga?
2. Varför väljer du att plugga där (ex. tyst/inte tyst, ljust, mysigt, kompisar, etc.)?
3. Brukar du bli distraherad av något på den platsen du pluggar? I så fall vad och hur mycket?
4. Kan du ta bort denna distraktionen på något sätt (ex. bråkig skrikande lilla syster som distraktion kan lösas med att man sätter sig någon annanstans utanför hemmet)?
5. Finns det någon annanstans du brukar plugga?
6. Och finns det någonstans du skulle kunna tänka dig att testa att sitta på och plugga?
 
Here we go again med att analysera varför vi väljer att plugga där vi faktiskt pluggar. Är det verkligen det mest effektiva pluggstället eller vet du med dig att du skulle kunna plugga snabbare och bättre någon annanstans?
 
 Var självkritisk och försök att maximera dina pluggtimmar genom att hitta var och när du pluggar som bäst! 
 
Studier | Studier, student, student life, studieteknik | | Kommentera

Gotta Get Down On Friday!

Thank "Whatever" It's Friday, Right? När jag vaknade idag så låg jag i sängen i tio minuter och tänkte på tre saker jag är tacksam för (försöker ju göra det varje dag - läs här). Därefter så punktade jag upp två positiva respektive negativa saker i mitt liv just nu:
 
+ Jag och min grupp på min senaste kurs fick bäst i klassen på vår rapport i organisationsanalys (28 av 30 poäng) och jag känner ba fuck bitches, get money liksom!
+ Min sista kurs på universitetet är typ det roligaste jag läst och får mig att känna att jag vill fortsätta plugga fem år till!
 
Därefter så punktade jag faktiskt inte upp negativa saker. Jag orkar inte vara delaktig i att sprida mer negativitet i mitt liv (det finns en del just nu, tyvärr). Idag tänker jag bara vara positiv och bara se framåt. 
 
Nu ska jag iväg till Linné för grekiska frukost (grekisk ypoghurt, frukt, rubbet!) med min lil sis! Exakt vad jag behöver idag! 
 
Ta hand om er!
 
Livet | | Kommentera

This Week's TED: The Power Of Believing That You Can Improve.

En gång i veckan lägger jag upp ett inspirerande och lärorikt TED-talk och skriver mina tankar om det. TED är icke-vinstdrivande, hängivet till att sprida olika inspirerande idéer i form av korta presentationer. Denna vecka ska vi snacka om att man alltid ska tro på att man kan utvecklas och bli bättre - och därmed kommer du även utvecklas och bli just bättre! Titta på klippet (10:20 min) och läs sedan vidare!
 
Först och främst, tänk om alla världens skolsystem och utbildningar kunde se ut såhär! Tänker er vilken jäkla grym värld vi hade levt i då! Anyway, skolor har mycket att lära sig! Detta Ted Talk är så intressant för mig då jag för ett par år sedan träffade en kvinna i Grekland som sa till mig "...du vill alltid bli bättre, det märks. Du stopppar liksom inte, inget som put you down" (hon sa detta självklart på grekiska, he he). Och jag nickade med huvudet och sa att "ja, så är det väl", utan att reflektera mer över det. Och sen får jag läsa mer och mer om detta growth set hos människor och istället för fixed set och börjar verkligen förstå innebörden av det och hur otroligt viktigt det har varit för min inlärning. 
 
Men såhär har jag inte alltid tänkt. En gång i tiden var jag otroligt pressad över att jag behövde ha bra betyg på högstadiet och gymnasiet och om jag inte fick det så sög jag. Jag var inte alls bra och jag skulle aldrig få ett jobb, och jag dög inte, och jag skulle dö ensam..... typ. Detta hänger självklart ihop med självkänsla och självförtroende (som jag exempelvis skrivit om här och här!), men har självklart att göra med hur jag såg på skolan och den utbildning jag hade. Skolan satte standarden och jag behövde ha ett visst betyg för att bli godkänd och därmed vara bra. Det var så jag såg det. Oh my, hur fel man hade va... Tur att jag någonstans under min andra termin på universitetet bytte perspektiv!
 
Ansträningara och svårigheter ska inte få dig att känna dig dum, det ska få dig att känna att du lärt dig nya saker och att du utvecklas. Jag har sagt det innan (som VÄLDIGT många andra också har) men det är utanför din comfort zone magic happens. Bara för att du inte klarar något nu så betyder det inte att du suger eller inte heller någonsin kommer klara det i framtiden. Det betyder bara "inte ännu" - du får utvecklas lite mer. Sedan tycker jag även att misslyckande är det absolut bästa sättet att lära sig något (har sagt det innan).
 
Tänk dig såhär, du ska ha sluttenta på en skitsvår kurs och du har pluggat jättemycket men är ändå nervös för att inte kunna "prestera" tillräckligt bra på tentan. När kursresultatet presenteras då ser du att du blivit underkänd. När du därefter ska göra omtentan, tänk hur mycket hårdare du då pluggar och hur mycket mer kvalitativt du lär dig inför omtentan. Förmodligen lär du dig då mer än vad du hade lärt dig om du faktiskt klarat tentan på första gången. Om man faktiskt vill lära sig och ta med kunskapen till arbetslivet (och inte bara klara av tentorna så man blir klar med sin utbildning "snabbt") så kanske vi alla borde faila första tentorna?
 
Hur ser ni på ansträningar och svårigheter? Och tror ni ni har ett growth set eller ett fixed set?
 
TED | ted, ted talks, tedx, tedxevent, tedxtalks | | Kommentera
Upp