This Week's TED: 5 Ways To Kill Your Dream.

 
En gång i veckan lägger jag upp ett inspirerande och lärorikt TED-talk och skriver mina tankar om det. TED är icke-vinstdrivande, hängivet till att sprida olika inspirerande idéer i form av korta presentationer. Denna vecka ska vi prata om hur man kan döda sin drömmar (och därmed inte göra dessa misstag). Titta på klippet (6:11 min) och läs sedan vidare!
 
Ärligt talat har jag inte så mycket att tillägga till det Pesce säger. Hon summerar det väldigt bra med saker du definitivt inte bör göra/tänka/tro om du vill bli framgångsrik. Jag tänkte att jag ska spalta upp dem i punktform, det här är alltså 5 sätt att döda dina drömmar:
  • Tro på det plötsliga genombrottet (the overnight success).
  • Tro att någon annan har svaret på dina frågor.
  • Slå dig till ro när tillväxten är ordnad (settle down).
  • Tro att det är någon annans fel.
  • Tro att det enda viktiga är målet per se.
Det jag tycker är viktigast att ta upp idag (för jag har touchat några av dessa punkter i tidigare inlägg) är den sista punkten: tro att det enda viktiga är målet per se. Som Pesce belyser så är känslan av att nå ett mål väldigt kortvarig. I mean, när du nått ett mål så slår du dig antigen till ro eller så fortsätter du att titta uppåt. Något som gör att nå själva målet till en tiny-tiny-litet fönster i ditt liv. Vad som är viktigare är faktiskt resan till målet. Som ni vet, så är jag en väldigt målmedveten och ambitiös person och ibland lyckas jag och ibland misslyckas jag (och ni vet hur mycket jag tjatar om att det är viktigt och nyttigt att misslyckas). Det viktigaste jag däremot har är faktiskt resan jag gjort och vad den har lärt mig - för det är inte målet som lärt mig något, utan det är ju resan jag gjort. 
 
Pesce säger "achieving a dream is a momentary sensation, and your life is not". Jag tycker detta var så bra och fint sagt. Man stirrar sig så blint på målet att man glömmer av sensationen av just att leva. Believe me, I've been there (and many times I'm still there) men jag lär mig att inte bara ha ett tunnelseende. Vem säger att man inte kan nå sina mål och bli "bäst" samtidigt som man njuter av livet? Det är ett föråldrat synsätt. Vi har internet, laptops, tablets, etc för att kunna vara on the move hela tiden och göra jobbet där vi exakt vill - vi är inte fastklistrade på en och samma plats för att nå framgång. Vi behöver inte sova mindre för att nå framgång, vi behöver bara effektivisera vår tid (och då får vi nog också tid för vänner och familj samtidigt).
 
Uppskatta resan till ditt mål, för den resan är kallad livet och livet är sensationellt.
 
Vad tycker ni om Pesces Fem sätt att döda våra drömmar på?
 
TED | business, entrepeneur, inspiration, management, motivation, success, ted, ted talks, tedx, tedxevent, tedxgöteborg, tedxtalks |
Upp