"Du skall inte tro att du är något"

Vi i Sverige har en väldigt demokratisk mentalitet. Väldigt "alla är lika bra/lika dåliga", och det är ju fint i sig så att ingen stackare ska må dåligt och känna sig utanför, men när det går så långt (som det har) att man inte får vara stolt över sig själv och sina prestationer då har den goda idén förvandlats till ett fängelse. 
 
Jantelagen är ett negativt sätt att beskriva attityder gällande individualitet och framgång. Man får inte sticka ut med att tro att man är bättre än andra, utan det bästa är att tro att man är en i mängden. Om livet och samhället fungerade så... men det gör det ju inte. Vissa människor får faktiskt bättre betyg än andra, oftast (majoriteten av fallen) på grund av att de faktiskt pluggar hårdare än de som får sämre betyg än de. Vad är det egentligen för fel med att vara stolt med sig själv då? Att man faktiskt pluggade night and day för att få högsta betyg och det payed off? Att säga "fan vad jag är bra!"? vem skadar det egentligen? Vem är det jag hjälper genom att sitta ner och vara tyst och inte tycka att jag är grym? Vem?
 
Ett av mina absoluta favoritcitat är från Marianne Williamson's bok A Return From Love, men som är mest känt från filmen Coach Carter (se den!!) här är scenen från filmen där citatet sägs, som jag kräver er att se:
 
 
"Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us [...] Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people will not feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. [...] It is not just in some of us; it is in everyone and as we let our own light shine, we unconsciously give others permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others."
 
Du får tycka att du är grym och du får säga att du är stolt över dig själv och dina prestationer, det är ingen som skadas av det så länge du är ödmjuk. För tro det eller ej, men du kan både uttrycka att du är stolt över dig själv samtidigt som du är ödmjuk. De personer som tycker du skryter lever fortfarande i en värld där Jantelagen dominerar. Vem är den här lilla kränkta personen som tar åt sig så mycket av att du är övergrym?
 
Jag är personligen en väldigt stolt person. Många gånger kan jag vara väldigt blyg över vad jag har åstadkommit i mitt liv, men oftast så stannar jag till och ger mig en jäkla fet klapp på axeln och säger "bra jobbat, mannen!". Mina vänner och bekanta vet att jag är sådan här som person och vet ni vad dem flesta säger? Dem säger att det motiverar dem! Och det är exakt det jag vill: jag vill att folk ska motiveras av varandra. Jag vill att människor ska vilja utvecklas på grund av att man ser att ens omgivning gör det. För det är spännande, utforskande och otroligt självförverkligande!
 
Nästa gång någon säger något i stil med att "du ska inte tro att du är något" då vänder du dig till personen och säger "vet du vad, jag är faktiskt något och jag är jävligt stolt över det!" *byebye*
 
Kick ass, ladies! Forever and ever kick ass and be proud of it!
 
 
Tycker till | citat, coach carter, demokrati, film, framgång, jantelag, quote, success, sverige, youtube |
Upp