This Week's TED: The Puzzle of Motivation

En gång i veckan, varje vecka, kommer jag lägga upp ett inspirerande eller lärorikt TED-talk och skriva mina tankar om det. TED är icke-vinstdrivande, hängivet till att sprida olika inspirerande idéer i form av korta presentationer (som är 18 minuter eller mindre). Deras mission är att sprida idéer som är värda att dela med sig och som ibland kan utmana hur vi tänker och det samhälle vi lever i.
 
OBS! DETTA ÄR ETT JÄTTEBRA OCH INSPIRERANDE KLIPP - så se det!
 
"There's a mismatch between in what science knows and what business does" är en mening Dan Pink upprepar i ett av mina absolut favoritTEDxTalks någonsin. Vetenskapen säger att människor inte alls motiveras så mycket av att få mer pengar, men ändå är det något företag fortfarande går efter. Pink säger istället att vi motiveras och gör ett mycket bättre jobb om vi får vara autonoma, känna att vi tjänar ett syfte och kan master it. 
 
Ni som har spelat eller spelar en sport, eller dansat, eller simmat, eller målat eller fortfarande målar eller what ever, tänk er själva! Varför lyckas till exempel elitspelare i fotboll, basket, tennis, ishockey bli så jävla bra? Det är inte på grund av att dem som 7-åringar tänkte "jag måste prestera för då får jag en större belöning", utan det är för att dem älskar det dem gör. En 7-åring spelar fotboll dag in och dag ut för att hen tycker det är det roligaste hen vet. Att denne person vill ha det som heltidsjobb och bli fotbollsproffs har ingenting med ekonomisk belöning att göra, utan för att man vill hålla på med något man älskar. Har man stor passion för något och känner sig autonom och känner att det fyller ett (inre) syfte då kommer man lyckas  - bara man låter sig själv utöva det. (obs, fler faktorer spelar självklart in i ekvationen om man lyckas eller inte).
 
Jag har vänner och bekanta som säger "Jag vill tjäna så här mycket när jag är 30 år". Oftast är det samma personer som har pluggat eller jobbar med något de egentligen inte tycker är så roligt, utan de gör det för att "det betalar bra". Jag säger till dem att jag tycker det är att se det från helt fel perspektiv och att utgå från helt fel håll. Enligt forskare så kommer dessa denna grupp av människor inte alls prestera lika bra som den andra gruppen av människor, som i motsats till första gruppen inte tyckte om sina studier eller sitt arbete faktiskt älskadr det och har fria händer med att göra vad dem vill. Detta är fakta. F.a.k.t.a.
 
Mitt mål i livet gällande karriär är ett: att arbeta med något som jag inte kan leva utan - för det är en del av mig själv. Det är mitt mål. Att arbeta med något som jag är passionerad över och som gör att jag vill ta mig upp tidigt på morgonen. Alla vill väl det? Varför strävar vi inte efter det då? Varför ger vi upp så lätt och tar de jobben som gör oss miserabla enbart för att vi ska "tjäna bra"? 
 
Jag har många idéer på vad mitt "drömjobb" skulle kunna vara - allt från heltidskonstnär till EU-politiker. Vad är ditt drömjobb om du fick välja HELT fritt och pengar inte var ett problem?
 
TED | Dan Pink, arbete, inspiration, jobb, motivation, motivatonal, tedx, tedxtalks |
Upp